IMG 4302Een tijdelijke Taizé-leefgemeenschap in de Paradijskerk

Van 5 januari tot 7 februari 2015 verbleven Alina en Micha uit Duitsland en Sorcha uit Noord-Ierland bij ons in de Paradijskerk, om een tijdelijke Taizé-leefgemeenschap te vormen.

Waarom een tijdelijke leefgemeenschap? Het is een etappe in de pelgrimage van vertrouwen op aarde, zoals Taizé die jaren geleden begonnen is. Taizé organiseert regelmatig grote en kleinere bijeenkomsten voor jongeren zoals de Europese ontmoeting aan het einde van ieder jaar, maar ook in andere werelddelen vinden bijeenkomsten plaats.


Om in het jaar dat Taizé 75 jaar bestaat en de oprich-ter, frere Roger, 100 jaar geleden werd geboren, jongeren zelf te laten ervaren wat het is om met elkaar een gemeenschap te vormen worden er overal in Europa tijdelijke leefgemeenschappen opgericht. Zo kunnen jongeren ‘het zout der aarde zijn’, niet toevallig het jaarthema van Taizé.

Wat betekent het om een tijdelijke leefgemeenschap te vormen?
Het betekent tijdelijk achterlaten van je eigen zekerheden en een avontuur aangaan. Vrij nemen van werk of studie. Afscheid nemen van vrienden en familie om met anderen samen te leven.
Het betekent je overgeven aan een ritme van ochtendgebed (vroeg!, krakende stemmen), middaggebed en avondgebed (een goed gevulde kerk). Drie gebeden per dag, die je zelf voorbereidt en uitvoert.  
Wennen aan elkaar en je daarop instellen en je eigen plek vinden.
Het betekent je openstellen voor wat er gebeurt in de relatie tussen God en mensen. Je openstellen voor het verhaal van de ander die op je pad komt.
Op bezoek gaan bij jongerengroepen, opvang van dak- en thuislozen, vreemdelingen.
Ervaringen die je oplichten uit het dagelijks bestaan.

Het vraagt van ons, als gastkerk,  een ontvangende, open houding. Ruimte geven voor dat wat gebeurt. Een plaats bieden waar we met elkaar de hoop levend kunnen houden en werken aan een betere toekomst voor deze stad en alle mensen die hier wonen. Waarbij we geen onderscheid willen maken naar afkomst en religie, maar in vrede met elkaar willen leven.
Samen leven als broeders en zusters, hoe geweldig is dat! Naast het samen bidden (a capella, een mooie ervaring) eten we met elkaar wat ieder meebrengt. Het samen bidden en met elkaar eten schept een band en maakt ons enthousiast.

Het is geweldig om mee te maken, om bijna iedere dag weer andere gezichten te zien. Merendeels jonge mensen. Sommigen komen bijna iedere dag, anderen af en toe.
Het is niet alleen voor onze gasten een gemeen-schap, ook voor onze eigen gemeenschappen van de Paradijskerk (OK /RK, Citypastoraat en Taizégemeenschap) is het verbindend en versterkend.
Dank aan allen die dit, door hun inzet of financiële bijdrage, mogelijk hebben gemaakt!

Op 7 februari gingen Alina, Sorcha en Micha weer op reis, naar huis of naar Taizé. Hun rugzak vol met indrukken pakten zij hun eigen leven weer op.
Ook wij gaan verder, de kerkdeuren wijd open.